tirsdag 6. oktober 2009

Ganske enkelt kristen



Jeg har over noen år nå øst av kunnskapskilden til N. T. Wright (Nicolas Thomas, bare så du skjønner at det er en grunn til at han ikke bruker fullt navn...) Han er en av verdens fremste teologer innen Jesus forskning - men han tror likevel på at Jesus var den Messias som var lovet i det gamle testamentet. I boka Simply Christian forsøker Wright å framstille hva kristendommen går ut på, både for den kristne og den kristendomsukjente. Hans tilnærming er ny og frisk, og relevant. For han tar utgangspunkt i det han kaller for fire "stemmer" som hviskes eller ropes i livene til alle: tørsten etter rettferdighet, vår lengt etter forhold som varer og fungerer, vår beundring av skjønnhet, og menneskets påtakende tilbøyelighet til å søke det guddommelige. Gud har tenkt å sette i stand det som gikk galt med den verden han en gang skapte. Han har begynt prosjektet om å mette dem som lengter etter rettferdighet, forhold, skjønnhet og åndelighet. Men det spennende med Wrights kristendomsforståelse er de kristne har en vital del i denne historien. Følgende sitat oppsummerer egentlig hele boken:

"Vi er skapt til åndelighet, men vader i selvbeskuelse. Vi er skapt til glede, men slår oss til ro med nytelser. Vi er skapt til rettferdighet, men roper etter hevn. Vi er skapt til forhold, men vi insisterer på vår egen veg. Vi er skapt til skjønnhet, men er fornøyd med sentimentaliteter. Men den nye skapelsen har begynt. Solen har begynt å stå opp. Kristne kalles til å etterlate i Jesu Kristi grav, alt det som hører til det brutte og ufullstendige ved den nåværende verden. Det er på tide, i kraft av Ånden, å ta opp vår sanne rolle, vår fulle menneskelige rolle, som redskaper, budbringere og forvaltere av den nye dagen som gryr. Det, ganske enkelt, er hva det betyr å være en kristen: å følge Jesus Kristus inn i den nye verden, Guds nye verden, som han har åpnet på vidt gap for oss."
N.T. Wright, Simply Christian, s. 194
Jeg fikk mye av å lese denne boken - og setter særlig pris på en kristendomstilnærming som "make sense" for vanlige folk uten kristen bakgrunn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar