torsdag 26. mai 2011

Dommedag - igjen

Pastor Harold Camping forutsa dommedag lørdag 21.mai. Som vanlig er med “dommedagsprofeter” fikk han rikelig med media dekning. Men dommedag kom som kjent ikke. Ikke denne gangen heller. Verden står fortsatt, om ikke til påske, så i hvert fall enn så lenge. Erling Rimehaug i Vårt Land uttrykker bekymring over at kristne overlater til “sjarlataner som Camping” å utlegge Bibelens faktiske lære om dommen. Det er en bekymring jeg deler.
For det første fører denne stadige datosettingen av dommedag, med påfølgende uteblivelser, til at både Bibelen og dommen som omtales der kommer i et useriøst lys. Jeg vil tro at folk flest ikke var særlig bekymret for at pastor Camping faktisk skulle ha rett. De som har lest sin Bibel vet at Camping ikke kunne ha rett, for Jesus er tydelig på at ingen mennesker vet “dagen og timen” (Matt 24,36) og fraråder oss å spekulere i “tider og stunder” (Apg 1,6.7).
For det andre forvrenger Camping (og andre av hans kaliber) Bibelens virkelige bilde av “dommedag”. Det er nemlig ikke en undergangsvisjon, der en hevngjerrig Gud øser straffedommer vilkårlig over menneskeheten, mens han evakuerer sine trofaste få til et annet sted med evig lykksalighet. Manglende kunnskap om det hebraiske verdensbildet, samt litterære virkemidler i de bibelske tekstene (det var faktisk i all hovedsak jøder som skrev Bibelen), har dessverre forvirret mange her. Dommedag i Bibelen er dagen da Skaperen av verden tar et endelig oppgjør med det onde og urettferdigheten - et oppgjør en kjærlig, moralsk og rettferdig Gud er nødt til å ta. Men dypest sett er det dagen da Han frigjør verden fra lidelsen, urettferdigheten, sykdommen og døden som så lenge har tynget den (Åp 21,1-5). Skaperen skal bekrefte godheten i den første skapelsen med å skape en “ny himmel og en ny jord hvor rettferdighet bor” (2 Pet 3,13). Vi inviteres alle til å få begynne på nytt. Og hvis nyhetssendingen vi ser i kveld gir oss en noen lunde riktig virkelighetsbeskrivelse, burde denne visjonen utgjøre gode nyheter for svært mange.

2 kommentarer:

 1. Bra innlegg Vidar. (Forresten, mediadekning skrives i ett ord).

  Mot slutten skriver du "Vi inviteres alle til å få begynne på nytt". Jeg regner med du mener alle som har valgt Jesus da de hadde sjangsen?

  Det værste for øvrig er at media frotser i sånne uttalelser og nekter å kjenne sin bibel (de som er så vant til kildekritikk og research). Det skulle ikke koste de mange minuttene å lese seg fram til at ingen kan vite dagen eller timen. Ingen behov for tolking her.

  SvarSlett
 2. Simon, jeg tror du har for stor tiltro til journalister. Spesielt nettjournalister produserer enorme mengder tekst som er direkte oversatt fra utenlandske nettsteder, gjerne uten å referere til originalartikkelen. Her er et grelt eksempel fra Dagbladet (dog har de klart å få med referanse): http://www.dagbladet.no/2011/05/22/nyheter/utenriks/dommedag/dommedagsprofeti/16615040/
  Anabaptister som er det mest brukte betegnelsen oversettes greit nok til gjendøpere. Verre er det at de ikke får med seg at anabaptistbevegelsen typisk kjennetegnes ved helt andre ting enn den ekstreme grupperingen i Munster. Anabaptister var heller ikke noe disse troende kalte seg selv, det var en stigmatiserende merkelapp deres motstandere ga dem.
  Rimelig sløvt også å ikke få med seg at the Seventh-day Adventist movement er syvendedags adventistbevegelsen (eller noe liknende) på norsk. .

  SvarSlett